lördag 30 mars 2013

Sytt till spjälsängen...

...att ha napparna i och andra bra-o-ha saker som alltid får fötter, konstigt det där..

Gjorde denna i början av året och hade nästan ställt in mig på att få sy en till och sälja denna (nej jag vill inte ha rosa grejjer till en pojke) men nu slapp jag det (har ju en miljon saker på vill-sy listan ändå) så nu hänger den på lillfisans säng och har redan fyllt sin funktion.. :)

Sydd i vävda bomullstyger, vadd däremellan, utan mönster, jag bara mätte och testade. Blev lite sådär i formen men fullt funktionabel. :)



torsdag 28 mars 2013

Namnlapparna har kommit!



Mina fina lappar från 3exter landade i lådan ganska så lagom till Malva föddes, så nu när tiden knappt finns, kan det produceras... :)
Planerna finns iallafall men det är nog på mycket mycket lång sikt, har mycket att fixa och som sagt, tiden är knapp. Ser ut som ett halvt kaos här hemma för jag har släpat upp alla "kan göra uppe saker" så som att rita och klippa mönster o tyger mm för att kunna få ut maximal sytid när jag väl kommer ner vilket har hänt två gånger på två veckor... :) En fin pyjamas och några dregglisar har det blivit, och en namn-mobil till barnvagnen men den syddes också häruppe på hushållsmaskinen. :) Bild på den kommer....

onsdag 27 mars 2013

Vinnarna i utlottningen!

Äntligen har jag tagit mig i kragen och lottat fram vinnarna!

Använde mig av random.org med följande resultat:

på 1:a plats nr 2 alltså Moster Måne!
på 2:a plats nr 1 Sofie!
Och då blir det alltså Zandra på plats nr 3!

Grattis till er!

Uppdatering:
Moster måne, det verka vara något fel på din sida, jag kan inte kommentera eller få tag i dig på något sätt, du får skriva här vilken mössa du vill ha och vart den ska skickas! :)

torsdag 21 mars 2013

Frejas lillasyster Malva är äntligen här!



Med mössan på sné...

Natten mellan söndag och måndag den 18:e valde hon äntligen att det var dags trots att det egentligen var en vecka kvar men ingen var gladare för det än jag! Precis som förra gången gick det bannemej undan men dom hann ju ioförsig ge mig epidural även om hon föddes bara tio minuter efter att de satt den (!)
Och nog syntes det på en gång att hennes namn är Malva. Skulle vara svårt med något annat ändå eftersom det namnet var på tapeten redan när Freja föddes men då hade vi haft Freja på tapeten så länge, så Malva har hängt med sedan dess och det passar så himla bra på henne!
(fast jag blev lite snopen, var ganska säker på att det skulle komma en liten pojke, precis som de flesta trodde :) )


Och såklart blir det nu väldigt lite pyssel och väldigt mycket gos och vila så här blir det säkert lugnt ett tag framöver...
Kommer dra lotterna så snart jag orkar ta tag i det och om fler hinner anmäla sig så är det lugnt eftersom det trots allt finns fem vinster och tre deltagare :)

onsdag 13 mars 2013

Pysselpinglan på facebook

Japp, då har det blivit en facebook då. Kommer använda den väldigt småskaligt i privat syfte eftersom jag i det sammanhanget har tagit bort mig från facebook för redan två år sen. Men har känt ett bra tag nu att mycket annat runtomkring nästan kräver att man har facebook så nu blev så till slut, och även pinterest i samma veva och så kan vara med o delta i tävlingar och utlottningar igen samt även gå med gruppen "Vi sytokiga" som jag har läst såmycket om :)

Börjar med en gång att vara med i en utlottning hos Mest virkat, var med du också, ju fler som deltar desto fler vinster!
Tävlingen hittar du här.

måndag 11 mars 2013

Kakor till barnsjukhuset i Uppsala

Ingen bebis i sikte än.... :( Väntar o väntar... När jag gick med pluttan föddes hon om jag skulle vänta fyra timmar till.. :)
Det pysslas ganska så småskaligt här hemma just nu, är ganska så trött, men rotade iallafall fram ett härligt vårgrönt bomullsgarn i gömmorna som håller på att bli söta små blom-rutor som ska få bli en fin vår/påsk duk till något av borden, beror på hur många rutor det blir gjorda :) Men det är kul! Med våren kommer virklusten tillbaka och det är lätt att ta till medans man sysslar med annat.

Visar så länge detta, att jag var med i en insamling till ett nytt barnsjukhus i Uppsala, uppdraget var att virka kakor som barnen kan ha att leka med.
Inlägget om projektet och alla kakor hittar du här hos mest virkat.

Detta var mitt bidrag, la dock ner några fler kakor i paketet innan det blev ivägskickat, ett par ckokladbollar och oreo kakor. Hoppas de kan skänka lite glädje.



tisdag 5 mars 2013

Gratis mönster på virkad Cupcake

Om någon vill göra en cupcake så finns en beskrivning här, mönster gjort av mig.




Beskrivningen gäller bilden nedan (fulaste bilden i världshistorien, jag vet, men ett väldigt gammalt mobil foto och cupcaken finns inte längre kvar i min ägo, får kanske göra en ny och ta ett nytt foto när tid och lust finns, har ju tagit virkpaus.
Men fina cupcakes kan man iallafall göra, även om bilden är ful :) Går lätt att variera och bilden ovan visar lite olika variationer. Lycka till!



Saker du behöver:
Garn i valfria färger.
Virknål i storlek som passar garnet du valt. Jag brukar nästan alltid virka med nr. 3.00 som jag tycker passar bra till både lite tunnare och lite tjockare garn. Garnet Tilda från svarta fåret rekommenderas varmt! Annars går det bra med vanligt bomullsgarn/virkgarn 8/4.
Stoppning (eller kudd-innehåll)
Sax och nål.
En liten rund kartongbit att ha i botten så cupcaken står stadigt. (tex av ett gammalt cornflakes paket)


Efter varje varv står det hur många maskor du ska ha efter det varvet är virkat. Sätt gärna en markör i början på varje varv eller räkna. Jag sätter alltid en markör när jag ska virka många enkla (fm) varv så slipper man räkna hela tiden.


Botten:
Lägg upp med valfri färg en magisk ring eller 2 lm.
Varv 1: 6 fm
Varv 2: 2 fm i varje fm = 12
Varv 3: *1 fm, 2 fm i nästa m * x 6 = 18
Varv 4: *2 fm, 2 fm i nästa m* x 6 = 24
Varv 5: *3 fm, 2 fm i nästa m* x 6 = 30
Varv 6: *1 fm i bmb* = 30 (bmb = Bakre maskbågen, den som är längst ut/bort från dig)
Varv 7 – 11: *1 fm i varje m* =30
Klipp av tråden men lämna ca 20 cm för att fästa med.

Bäret:
Varv 1: 6 fm
Varv 2: *1 fm, 2 fm i nästa* x 3 = 9
Varv 3: * 1 fm i varje fm* =9
Stoppa bäret.
Varv 3: *1 fm, 2 fm ihop* x 3 = 6
Klipp av och sy ihop.

Grädden:
Varv 1: 6 fm. Slut med en sm.
Varv 2: 3 lm = 1:a st. 5 st i samma m. *6 st i varje m* varvet ut. Slut med en sm i 3:e lm som var den 1:a st. Klipp av och lämna ca 30 cm.

Chokladen:
Varv 1: 6 fm
Varv 2: 2 fm i varje fm = 12
Varv 3: *1 fm, 2 fm i nästa m * x 6 = 18
Varv 4: 5 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 1 fm i varje lm (3 stycken så är du uppe vid kanten igen och har en lång chocklad droppe), 2 fm ,
3 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 1 fm i nästa lm, 3 fm,
4 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 2 fm i nästa 2 lm, 2 fm,
5 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 3 fm, 1 fm,
2 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 4 fm,
4 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 2 fm, 3 fm,
2 lm, 1 fm i 2:a lm från nålen, 1 fm. Slut varvet med en sm. Klipp av och lämna ganska mycket tråd ca 40 cm.

Locket:
Varv 1: 6 fm
Varv 2: 2 fm i varje fm = 12
Varv 3: *1 fm, 2 fm i nästa m * x 6 = 18
Varv 4: *2 fm, 2 fm i nästa m* x 6 = 24
Varv 5: *3 fm, 2 fm i nästa m* x 6 = 30
Varv 6 – 10: * 1 fm i varje m* = 30
Lägg åt sidan men klipp INTE av garnet.

Sy på chokladen på locket. Sy ihop grädden lite så den står lite upp och sy sedan fast den på chokladen. Till sist syr du på bäret.

Nu virkas locket ihop med botten såhär:
Lägg locket och botten mot varandra med botten neråt och virka ovanifrån ihop dem.
Börja med en fm, sedan 3 lm = 1:a st. 4 st till i samma m. *1 fm i nästa, 5 st i nästa* varvet ut.
OBS: När du virkat 2/3 är det lagom att lägga i kartongbiten och stoppa cupcaken. Stoppa lite till vid slutet på varvet om så önskas.
Slut med en sm på lämpligt ställe.


Lycka till med din cupcake! Har du frågor om mönstret eller hittar några fel så är d bara att tjoa till :)

lördag 2 mars 2013

Utlottning hos mig!!

I jakten på det perfekta möss-mönstret blev det ett antal prototyp mössor sydda som nu bara ligger i en hög, har ju inte användning för så många mössor i olika storlekar.

Så vad vore väl bättre än att lotta ut dem??



Hoppas ni vill vara med. Allt ni behöver göra är att kommentera detta inlägg och sedan länka till mig från din blogg med antingen bild i sidan eller via ett inlägg, eller både och :)

Mössorna är i lite olika storlekar men alla är till småbarn.
Röd moln - ca 6 mån
Ugglor - ca 1-1.5 år
Grön prickig - ca 44-46 cm
grön randig och rosa randig - ca 48-50 cm

Jag kommer att dra fem stycken vinnare och nummer ett får välja mössa först osv. Om den som får välja sist skulle få en mössa i en storlek som den inte kommer ha användning för skickar jag ett annat litet pris istället om man vill :)

Tävlingen kommer att avslutas när min bebis har valt att titta ut, beräknat den 23/3 men eftersom bt redan krånglar och dottern kom 10 dagar tidigt tror jag det blir när som helst så skynda! :)

Hoppas ni vill vara med och lycka till!

Kudde nummer två

Sydde denna för ett tag sen så nu har de varit två fina kuddar i soffan. I skrivande stund blev precis den tredje kudden färdig så den kommer väl fastna på foto om sisådär hundra år :p

Roligt att sy de här iallafall :)



Är sydda helt och hållet på fri hand, ritade bara en skiss och mätte.



Annars är det som vanligt här hemma. Alltid någon som har magsjuka, denna gång sambons, veckan före det skruttan. Hoppas bara jag klarar mig..
Men trevlig helg på er andra!